www.solavoznje.si
Search
Search

 

Učenje v avtošoli - investicija za življenje

(objavljeno v reviji Študent) 

Učenje vožnje ni le vprašanje časa in denarja

Koliko ur vožnje potrebujem, da napravim vozniški izpit in koliko bo to stalo? To sta običajni vprašanji vsakega kandidata, ki se vpisuje v avto šolo. Z avto šolo » X – Y » najhitreje do vozniškega izpita, beremo v oglasih. Zastavlja se mi vprašanje, kaj to pomeni. Je to že pridobitev vozniškega dovoljenja ali je to le prvi poskus izpita iz vožnje? Včasih se mi zdi, da obljuba iz oglasa v praksi pomeni le pot do prvega poskusa na izpitnem centru in ne končnega cilja – vozniškega dovoljenja.

Usposabljanje za voznika je mnogo več kot le nekaj ur vožnje in izpitna preizkušnja. Vožnja motornega vozila zajema poleg tehnike vožnje in znanja cestnoprometnih predpisov tudi celoten spekter psiho socialnih odnosov med udeleženci v prometu. Ko razmišljate o tem, koliko ur boste potrebovali, razmislite tudi o tem, kaj želite doseči. Za večino ljudi so ure vožnje v avto šoli edini trening varne vožnje, ki ga imajo v življenju.Usposabljanje za varno udeležbo v prometu bi se moralo pričeti že v domačem krogu. Starši morajo biti prvi »prometni inštruktorji«, saj le oni najbolje poznajo svojega otroka. Te naloge se pri nas mnogi starši ustrašijo, čeprav jo v mnogih državah aktivno izvajajo. Te države imajo takšno usposabljanje tudi zakonsko regulirano. Osebno se mi zdi neodgovorno prepuščati učenje tako pomembne življenjske veščine le inštitucijam, saj konec koncev ne gre le za neko gibalno veščino. Na cestah nam na žalost še vedno gre za preživetje in to ni hec. Zato mora biti cilj vsakega izmed nas varna vožnja nas samih in naših najbližjih.

Zakaj bi se torej na urah vožnje osredotočili samo na vozniški izpit? Čas v avto šoli dobro izkoristite za pridobitev teoretičnih znanj s področja varnosti cestnega prometa in spretnosti pri vožnji v vseh možnih prometnih in vremenskih razmerah. Preizkusite tudi situacije, ki jih izpitna vožnja ne vključuje, so pa sestavni del vsakodnevne vožnje:

parkiranje v garažni hiši, vožnja po makadamskih cestah, vzvratno bočno parkiranje, vožnja v drugem mestu in podobno.

Mnogo izkušenih voznikov se teh situacij boji še leta po opravljenem vozniškem izpitu preprosto zato, ker jim tega ni nihče (niti inštruktor vožnje) nikoli pokazal.

Vozniški izpit je pravzaprav – » pokaži kaj znaš«. Ocenjevalec preprosto želi videti, če je vaša vožnja varna. Pravo učenje vožnje se prične šele s prvimi samostojnimi koraki v prometu in tu je pomoč izkušenih voznikov še kako pomembna.

Koliko ur vožnje torej?

Koliko ur vožnje boste torej potrebovali? Na podlagi domačih in tujih izkušenj običajno povprečen kandidat potrebuje uro in pol učenja za vsako leto svojega življenja.

To morda velja tudi za vas. Če niste »povprečni kandidat«, se bo učenje odvijalo hitreje, lahko pa tudi počasneje. Dejansko število ur, ki jih boste potrebovali je odvisno od štirih osnovnih faktorjev:

Učitelj vožnje

Inštruktor, ki z vami vzpostavi dober odnos in poišče najučinkovitejši način učenja za vas, vas bo hitreje naučil varne vožnje, kot pa inštruktor, s katerim se le » vozikate« po mestu in zapravljate svoj čas in denar.

Vaša starost 

Čeprav se želja po tem, da bi se radi naučili voziti v zrelih letih povečuje, se na žalost sposobnost, da se naučimo novih veščin, običajno zmanjšuje. Po drugi strani pa je vožnja avtomobila veščina, ki se je sčasoma lahko naučijo tako rekoč vsi, ki so zdravstveno sposobni, ne glede na starost.Usposabljanje za varno vožnjo v prometu naj se prične že v rani mladosti in naj se nadaljuje skozi vsa življenjska obdobja. Večjo družbeno pozornost pri usposabljanju pa potrebujejo mladi vozniki. Zato bi bilo dobro s sistemskim usposabljanjem mladih voznikov nadaljevati tudi po opravljenem vozniškem izpitu. S tem bi imelo usposabljanje mladega voznika časovni vpliv tudi na tista leta, ki so za mlade na naših cestah najnevarnejša.

Talentiranost za vožnjo

Sposobnosti, ki jih potrebujete za vožnjo, so inherentne in so v večji ali manjši meri odvisne od posameznika, tako, kot so denimo nekateri boljši od drugih: pri matematiki, v športu ali pri učenju tujih jezikov. Morda se boste dlje učili voziti, kot vaši sorodniki ali prijatelji, vendar se vam tega ni treba sramovati. Zavedati se morate naslednjega: dlje časa, ko si boste z inštruktorjem pridobivali izkušnje, več možnosti imate, da postanete dober voznik.

Vaše dosedanje prometne izkušnje

Tudi če niste nikoli vozili, ste po vsej verjetnosti opazovali očeta ali mamo pri vožnji. Način vožnje vaših staršev bo pomembno vplival na vaš način vožnje, kajti ljudje se naravno učimo s posnemanjem drugih. Morda ste opazovali »dobrega in izkušenega voznika«, kar vam lahko omogoči hitro napredovanje pri učenju; morda pa ste opazovali » voznika, ki se na pravila požvižga«, zaradi česar bo morda vaš inštruktor potreboval več časa, da vas bo naučil varne vožnje.

Če imate predhodno znanje, bodisi, da ste voznik kolesa ali še bolje, da ste voznik kolesa z motorjem, bo to sigurno zmanjšalo število učnih ur vožnje.

Nekatere avtošole so zares poceni in ...

 Večina kandidatov ima omejene finančne vire, zato je cena ure pogosto ključni faktor pri izbiri inštruktorja in avto šole. Od vaše izbire pa je odvisno, ali bo to dobra oziroma slaba življenjska investicija.

Kaj je dražje: 50 ur po 20,00 EUR na uro ali 30 ur po 25,00 EUR na uro?

Ne morem vam napovedati, koliko ur boste potrebovali vi, vendar naj vam naslednje točke dajo okvirni izračun:

  • Če imate 18 let in nimate nobenih prometnih izkušenj, boste mogoče potrebovali 30 – 40 ur vožnje.
  • Če imate 18 let in imate bogate prometne izkušnje, morda 20 – 30 ur vožnje.
  • Če ste starejši, boste potrebovali več…, verjetno precej več! A ne skrbite, na koncu boste prispeli do cilja in tisti občutek je zares dober!

Učenje varne vožnje je investicija za vse življenje. 

Martin Miklavc u.d.i.a.

Copyright 2024 by Prometej inženiring Terms Of Use Privacy Statement
Back To Top